Oficialii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au hotărât cum vor fi verificaţi românii care au averi suspecte pe care nu şi le pot justifica. Sursa: AGERPRES
Pentru selectarea persoanelor fizice supuse verificării fiscale prealabile documentare, Fiscul va identifica, evalua şi gestiona riscurile de nedeclarare a veniturilor persoanelor fizice, se prevede într-un proiect de act normativ, elaborat de MFP.
Cum identifică autorităţile riscurile? Există mai multe operaţiuni pe baza cărora specialiştii din ANAF vor decide care dintre contribuabili prezintă riscul de nedeclarare a averii:
Stabilirea surselor de date. În cadrul acestei operaţiuni, sunt evaluate informaţiile deţinute de Fisc cu privire la persoanele fizice şi se stabileşte ce date mai trebuie obţinute pentru a identifica diferenţele dintre situaţia fiscală personală şi veniturile declarate la administraţia financiară.
Tot aici, se vor identifica sursele de date despre persoanele fizice, deţinute de autorităţi publice şi alte entităţi, necesare pentru a determina riscul de nedeclarare a veniturilor impozabile.
Culegerea datelor deţinute de alte entităţi. Acest lucru se se realizează prin acces la bazele de date, solicitarea datelor necesare la entităţile deţinătoare, informaţii primite de la autorităţi judiciare sau alte autorităţi publice naţionale sau internaţionale care deţin informaţii în legătură cu situaţia fiscală personală a contribuabilului, precum şi informaţii obţinute de organele fiscale din surse publice.
Formalizarea datelor în structura necesară analizei. Se efectuează asupra grupurilor masive de date, care există în bazele de date ale Fiscului sau din bazele de date ale altor autorităţi publice, interne şi externe, precum şi asupra datelor şi informaţiilor punctuale, obţinute din oricare alte surse.
Definirea ca