Aproximativ una din cinci locuinţe din România este dotată cu boiler, potrivit unui studiu realizat de Ariston Thermo România, liderul pieţei autohtone de profil. Compania preconizează o creştere cuprinsă între 5% şi 7% a pieţei locale de boilere electrice în acest an, la aproximativ 140.000 de unităţi, comparativ cu 2010 când a ajuns la 130.000 de aparate comercializate. În ceea ce priveşte afacerile proprii, Ariston Thermo România estimează o cotă de piaţă de aproximativ 60% şi un business de peste 8,7 milioane euro în 2011 pe acest segment.
"Penetrarea boilerelor în gospodăriile din România a ajuns la aproximativ 20%, majoritatea dintre aceste aparate putând fi găsite în casele din zonele rurale unde nu există branşament şi încălzire la o reţea centralizată. O mare parte dintre boilere se află şi în locuinţele din zone urbane, fiind instalate din motive de confort şi economie. Proprietarii de apartamente aleg această metodă pentru a nu fi afectaţi de reviziile tehnice, oprirea apei calde în anumite intervale orare sau temperatura scăzută a apei calde furnizate de către regiile centralizate, dar facturată ca atare", a afirmat Cătălin Drăguleanu, directorul de vânzări al Ariston Thermo România.
Astfel, 58% dintre cumpărătorii de boilere electrice de pe piaţa locală provin din mediul rural. În plus, un procent semnificativ dintre utilizatori, de 25%, locuiesc în oraşe mici, de aproximativ 50.000 de locuitori.
Când vine vorba de cumpărarea de boilere, 41% dintre români se ghidează după preţ. Printre principalele criterii care stau la baza procesului de achiziţie se numără şi puterea rezistenţei electrice, în 16% din cazuri, marca, cu un procent de 15, şi dimensiunea aparatului (15%).
Cele mai uzuale boilere de pe piaţa locală sunt cele electrice, în proporţie de 50%, urmate, cu un procent de 30, de cele pe bază de combustibil solid şi de cel