Expunerea la soare nu este indicată persoanelor care iau medicamente vasodilatatoare, cum sunt hipertensivii. Şi cele care iau diuretice ar trebui să prefere umbra.
Dacă urmezi un tratament, este bine să afli de la medicul curant dacă te poţi expune la soare, deoarece unele medicamente pot să-ţi facă mai mult rău decât bine în acest anotimp. Persoanele care iau medicamente vasodilatatoare, cum ar fi hipertensivii şi cele cu cardiopatie ischemică, riscă să se confrunte cu ameţeli, dureri de cap şi cu stări de leşin dacă se expun la razele solare. Aceasta pentru că vasele de sânge se dilată când temperaturile sunt ridicate, iar tratamentul pe care-l urmează are acelaşi efect. Expunerea la soare nu este indicată nici celor care iau diuretice. Prin transpiraţie, pierdem săruri minerale. În cazul persoanelor care iau asemenea medicamente, aceste pierderi de săruri sunt mai mari.
Antibioticele pot să provoace arsuri
Anumite medicamente pot să provoace reacţii cutanate toxice, care se manifestă prin leziuni similare arsurilor solare. Pielea se înroşeşte la scurt timp de la expunerea la razele ultraviolete, iar persoana în cauză simte o senzaţie de arsură. În unele cazuri, se formează chiar băşici cu lichid. Medicamentele care dau cel mai frecvent asemenea neplăceri sunt antibioticele de tipul tetraciclinei şi doxiciclinei, antidepresivele triciclice şi anumite tratamente chimioterapice.
Şi razele ultraviolete de la solar pot să provoace iritaţii ale pielii în cazul persoanelor care urmează anumite tratamente.
Specialistul nostru
Prof. dr. Ioan Fulga
şeful catedrei de farmacologie Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila"
Unele medicamente pot să producă reacţii alergice, denumite fotoalergii. Acestea apar de regulă la persoanele care au deja o sensibilitate la substanţa activă din medicament, iar soarele accent