Premierul Emil Boc nu se grăbeşte cu remanierea miniştrilor restanţieri la absorbţia fondurilor europene, părând mai probabil ca o decizie să fie amânată până la sfârşitul verii. Mai importante sunt, pe agenda guvernamentală, reorganizarea deconcentratelor şi găsirea unui şef pentru ministerul care să se ocupe de proiectele finanţate din banii UE.
Înaintea şedinţei Comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbţiei fondurilor comunitare, premierul Emil Boc a arătat că se doreşte ca „pe perioada verii, nimeni să nu ia piciorul de pe pedala acceleraţiei" şi a dat asigurări că îmbunătăţirea ratei de absorbţie „este un obiectiv aflat permanent sub observaţia Guvernului". Cu alte cuvinte, nici vorbă să se ia prea curând o decizie cu privire la miniştrii cu cele mai slabe rezultate la atragerea banilor europeni. Acelaşi mesaj a venit şi pe cale politică, din partea purtătorului de cuvânt al PDL, deputatul Sever Voinescu: „Remanierea nu s-a discutat în PDL. PDL este în acest moment într-un proces de evaluare a tuturor celor numiţi în funcţii politice, secretari de stat, subsecretari de stat şi aşa mai departe. Acest proces de evaluare va continua. Noi am planificat ca procesul să fie derulat pe parcursul acestei veri".
Totuşi, absorbţia fondurilor europene a figurat ieri şi pe agenda discuţiilor dintre premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu. La întâlnirea de la Palatul Victoria, care a precedat şedinţa comitetului interministerial, au participat şi preşedintele Camerei, Roberta Anastase, şi preşedintele Uniunii pentru Progresul României, Marian Sârbu.
Discuţiile despre remanierea miniştrilor care nu au performanţe în atragerea banilor UE s-au accentuat după ce preşedintele Traian Băsescu a vorbit, acum aproximativ o lună, despre necesitatea efectuării unei analize serioase. „După 30 iunie, miniştrii care nu au ţinut în mână programel