Când vine vorba despre sănătate, trifoiul poartă cu adevărat noroc. Alb sau roşu, are acţiune tonică asupra întregului organism şi are indicaţii pentru afecţiuni diverse, de la boli ginecologice până la reumatism şi spondiloze.
Cele două specii de trifoi, trifoiul alb (Trifolium repens) şi trifoiul roşu (Trifolium pratense) sunt plante ierboase des întâlnite în flora spontană a României. Dintre substanţele conţinute de trifoi, cele mai importante sunt cromul, calciul, fosforul, magneziul, potasiul şi vitaminele C, B1 şi B3. Prin urmare, indiferent de tipul trifoiului, alb sau roşu, infuziile preparate din această plantă au un efect tonic şi revitalizant asupra organismului. Totuşi, în funcţie de specie, trifoiul aduce organismului şi unele beneficii specifice, de aceea indicaţiile terapeutice ale trifoiului alb sunt diferite de indicaţiile terapeutice ale trifoiului roşu.
Cel alb, indicat în viroze respiratorii
De la trifoiul alb se utilizează florile uscate care, datorită conţinutul lui mare de minerale, sunt folosite ca adjuvant în caz de convalescenţă sau de infecţii care sărăcesc organismul de nutrienţi. De aceea, trifoiul alb este indicat în infecţii comune precum cea gripală şi în răceli, fiindcă ajută la reechilibrarea organismului. Dintr-o linguriţă de plantă uscată şi dintr-o cană cu apă, se prepară o infuzie. Se beau câte două-trei căni de infuzie pe zi, pe toată durata bolii, dar şi în perioada de refacere.
Cel roşu, aliat feminin
Trifoiul roşu are mai multe indicaţii terapeutice comparativ cu trifoiul alb. Pentru mult timp, trifoiul roşu a fost celebru ca aliat al fertilităţii feminine, datorită conţinutului de izoflavone. O parte dintre aceste substanţe, odată introduse în organism, ajung să imite acţiunea estrogenului, hormon sexual feminin. De aceea, este indicat în combaterea tulburărilor date de menopa