Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi turismului a spus că există o lege care permite exproprierea proprietarilor acestor construcţii, dar aceasta trebuie pusă în aplicare împreună cu autorităţile locale. "Avem o lege care ne permite să expropriem astăzi pe cei care fie nu fac turism şi ţin blocate hoteluri pe litoral, fie au construit pe plajă. În ultimii 20 de ani fiecare a construit unde a vrut pe litoral, iar plajele sunt ocupate de construcţii abuzive. Avem legislaţie, dar trebuie să colaborăm cu primăriile. Singuri nu putem face nimic. Ce demolăm noi ziua, se construieşte noaptea pe ascuns", a afirmat ministrul Turismului.
Udrea a spus că urmează să aibă loc negocieri cu proprietarii hotelurilor, iar în cazul în care aceştia nu vor reinvesti în reabilitarea lor urmează exproprierile, reabilitarea unităţilor şi reintroducerea lor în circuitul turistic.
Potrivit MDRT, baza legală pentru efectuarea exproprierilor o constituie Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, cu modificările şi completările ulterioare şi HG 53/2011.
În textul actul normativ sunt considerate de utilitate publică şi lucrările de construcţie, reabilitare, modernizare, dezvoltare şi ecologizare a zonei litorale a Mării Negre, precum şi a staţiunilor turistice de interes naţional.
"Statul român, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului poate fi expropriator pentru lucrările prevăzute mai sus. Potrivit prevederilor legii pot fi expropriate bunurile imobile proprietate a persoanelor fizice sau persoanelor juridice, cu sau fără scop lucrativ, şi a oricăror alte entităţi, precum şi cele aflate în proprietatea privată a comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, pe care se realizează lucrările de utilitate publică de interes naţional, judeţean şi local. O situaţie pentru care se pot aplica prevederile