Aproximativ 30 de angajaţi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt sunt în pericol să rămână fără slujbe de la 1 august
După poliţişti, jandarmi, pompieri şi finanţişti, valul disponibilizărilor ameninţă să lovească acum şi sănătatea olteană. Aproximativ 30 de angajaţi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă (S.J.A.) Olt din totalul de 342 sunt în pericol să îşi piardă slujbele de la începutul lunii august. Mai exact, este vorba despre 26 de persoane angajate pe durată determinată. Dar numărul nu este deloc stabilit clar, cifra reprezentând doar minimul celor care vor părăsi sistemul. Singura speranţă a acestora ca situaţia să nu devină realitate este ca instituţia să primească o “gură de oxigen” de 250.000 lei până la finele lunii.
Necesarul lunar este de 1,4 milioane lei, dar acesta nu mai pare posibil după schimbarea modalităţii de finanţare a serviciilor unităţii prin transferul de la Casa Naţională de Asigurări, la Ministerul Sănătăţii. Conducerea S.J.A. Olt încearcă acum să evite aplicarea măsurilor de concediere prin negocieri repetate cu sindicatul ambulanţierilor.
Analize, simulări şi negocieri pentru “lista neagră”
Managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt, Laurenţiu Moisiu, recunoaşte existenţa problemelor financiare mari cu care se confruntă instituţia şi spune că situaţia ar fi putut fi evitată dacă în ultimii ani nu s-ar fi făcut atât de multe angajări “fără noimă”.
“Ne confruntăm, este adevărat, cu probleme financiare care au atins un prag maximal. Din 2007 încoace, aici s-au făcut angajări fără noimă şi era normal să apară şi astfel de probleme la un anumit moment dat. Persoanele din cadrul S.J.A. Olt care vor fi afectate de aceste disponibilizări vor fi în primul rând dintre cei care nu-şi mai găsesc obiectul muncii, printre care se numără în primul rând cei angajaţi pe durată determinată. Acum suntem la stadiul