Directorul Centrului de Transfuzii Iasi, dr. Lavinia Scripcariu, este ingrijorata de scaderea numarul donatorilor de sange din ultima perioada. Media donatorilor in anul 2010 era de 70-80 pe zi, pe cand in acest an sunt maxim 50-60 pe zi. "In general, atunci cand rezerva de sange a Unitatii Centrului de Transfuzii scade foarte mult, familia, colegii, cunostintele se mobilizeaza pentru a-si ajuta rudele aflate in suferinta pe patul de spital. In zilele respective se constata o crestere a numarului de donatori. Acestia trebuie sa se prezinte cu incredere la Centrul de Transfuzie. Sunt persoane care se tem de faptul ca, in momentul donarii, ar putea fi contaminate cu diverse boli, dar acest lucru este imposibil. Fiecare punga este dotata cu ac de recolta si este absolut de unica intrebuintare. Aceste pungi se desfac in fata dontorilori, iar posibiliatea de a fi contaminati cu ceva efectiv nu exista. In ceea ce priveste refacerea cantitatii de sange donat nu se pune problema, deoarece organismul unei persoane sanatoase are capacitatea de a se reface intr-un timp destul de repede. Recomandabil este ca femeile sa doneze de trei ori pe ani, iar barbatii de patru ori pe an", a declarat conf. dr. Lavinia Scripcariu.
Desi s-au organizat sase campanii de recolta mobila de sange de la inceputul anului, nu s-a inregistrat un numar mare de donatori. Prin aceste campanii s-a reusit suplimentarea necesarului din Centru.
Directorul Centrului de Transfuzii Iasi, dr. Lavinia Scripcariu, este ingrijorata de scaderea numarul donatorilor de sange din ultima perioada. Media donatorilor in anul 2010 era de 70-80 pe zi, pe cand in acest an sunt maxim 50-60 pe zi. "In general, atunci cand rezerva de sange a Unitatii Centrului de Transfuzii scade foarte mult, familia, colegii, cunostintele se mobilizeaza pentru a-si ajuta rudele aflate in suferinta pe pa