Bursa de la Varşovia (WSE), cel mai mare operator bursier din Europa Centrală şi de Est, deschide Fondului Proprietatea (FP) poarta spre cei mai mari investitori din regiune şi spre o infrastructură modernă de tranzacţionare, lucruri care încă îi lipsesc Bursei de la Bucureşti şi care trag în jos preţul acţiunii, spune managerul FP Greg Konieczny. El cere decidenţilor de pe piaţa locală de capital să se trezească şi să uite de dispute pentru a reforma piaţa.
Încă de la listarea din 25 ianuarie la Bursa de la Bucureşti, preţul la care se tranzacţionează acţiunile pe Bursa, mai mic cu peste 50% decât valoarea activului net al Fondului Proprietatea, a fost principalul motiv de nemulţumire pentru foştii proprietari care au primit drept despăgubire acţiunile, dar şi pentru statul român, încă cel mai mare acţionar la FP, care s-a văzut nevoit să renunţe la de două ori mai multe acţiuni pentru a satisface despăgubirile.
Listarea secundară a fondului la Bursa din Varşovia ar urma să aibă loc în primul trimestru al 2012, însă va mulţumi doar pe o parte din acţionari. Din cauza preţului mic de la Bucureşti, acum de 0,52 lei/titlu, statul şi-ar putea epuiza participaţia până în primăvara anului viitor şi deci nu va mai lua parte la eventualele beneficii ale unei listări secundare. De asemenea, mulţi dintre foştii proprietari şi-au vândut deja acţiunile pe Bursă la preţuri mult mai mici decât cele la care le-au fost evaluate compensaţiile. Principalii cumpărători de acţiuni au fost fondurile străine de investiţii care au ajuns la o participaţie de 23% din FP în doar şase luni de la listare.
"Principalul obiectiv a listării secundare la Varşovia este obţinerea unei cereri suplimentare pentru acţiunile Fondului. Având în vedere ca Varşovia este o bursă dominantă în regiune, unde sunt active fondurile poloneze de pensii care nu pot investi în Rom