În urma contestaţiilor, promovabilitatea la examenul naţional de Bacalaureat în judeţul Maramureş a crescut cu 1,24 de procente, adică de la 46,41% la 47,65%. În unele cazuri, notele s-au modificat şi cu trei puncte.
Foarte mulţi candidaţi din Maramureş care au depus contestaţii au obţinut note mai mari sau mai mici cu peste un punct şi jumătate. Spre exemplu numai la biologie, 10 note au fost majorate cu un punct şi jumătate. Dintre acestea, patru elevi au obţinut note mai mari, iar şase dintre ei au fost reevaluaţi cu note mai mici. Situaţia la limba şi literatura română este mai gravă. Din cele 26 lucrări cu diferenţe mai mari de 1,5 puncte, 23 de note au fost majorate, iar trei elevi au primit note mai mici.
Anca Ghidiu este una din elevele Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai" care a depus contestaţie la Limba şi Literatura Română. Chiar dacă iniţial băimăreanca avea nota 6.05 aceasta a obţinut la final nota 8.90, o diferenţă de 2,85 puncte. „Când am văzut prima dată rezultatele mă gândeam că sunt fericită că l-am trecut dar abia pe urmă am conştientizat că nota la română este mult mai mică decât mă aşteptăm. Ştiam că trebuie să iau nota 9 şi nu înţelegeam cum am luat doar şase. Când am ieşit din examen m-am consultat cu colegii şi cu mai mulţi profesori şi nu aveau cum să-mi scadă mai mult de un punct", a spus eleva.
Contestaţia i-a fost favorabilă
În urma contestaţiei nota la română i s-a modificat cu aproape trei puncte, semn că autoevaluarea pe care şia făcut-o a fost corectă. „Toată lumea mi-a spus să fac contestaţie şi aşa am şi făcut. Am fost printre primii elevi care mi-am exprimat nemulţumirea. Au fost foarte mulţi colegi nemulţumiţi de notele obţinute dar eu ştiam că ceva s-a întâmplat în cazul meu. Eram doar speriată ca să nu mi se fi pierdut o hârtie sau să nu-mi fi calculat punctajul de la vreun subiect. Oricu