Într-un efort deocamdată chinuit de a rezolva unul dintre cele mai dificile aspecte ale finanţării proiectelor statului - incapacitatea administraţiei de a atrage fondurile europene nerambursabile de 19 mld. euro - premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu au reluat ieri discuţiile despre înfiinţarea unui "superminister" care să gestioneze fondurile europene. Deja se discută despre titulari - consilierul prezidenţial Leonard Orban sau Marian Sârbu, fost ministru al muncii.
Dar cum timpul pierdut nu se mai întoarce, Guvernul va fi probabil forţat să aştepte toamna pentru schimbarea de fond întrucât modificarea structurii Guvernului nu poate fi decisă decât printr-un vot al Parlamentului care a intrat deja în vacanţă şi este improbabil ca Legislativul să fie convocat în sesiune extraordinată pentru a-şi da acordul asupra acestei modificări.
Şeful statului şi şeful Executivului s-au întâlnit ieri, la Palatul Victoria înaintea unei şedinţe de guvern dedicată absorbţiei fondurilor UE - aflată la una dintre cele mai jos cote în rândul noilor membri ai Uniunii, în jur de 13% din totalul fondurilor alocate în perioada 2007-2013.
În vreme ce UE a deschis discuţiile despre viitorul exerciţiu bugetar 2014-2020, incapacitatea României de a atrage fonduri a atras atenţia nu doar Comisiei Europene care cere Bucureştiului să găsească modalităţi şi surse de a cheltui banii, dar şi FMI care vede în fondurile europene o alternativă la constrângerea la care va fi supus bugetul consolidat - maximum 3% dificit bugetar începând cu anul viitor.
Potrivit Mediafax, în cadrul întâlnirii dintre cei doi demnitari au fost avansate chiar şi nume pentru conducerea acestui minister - liderul UNPR Marian Sârbu sau consilierul prezidenţial Leonard Orban. Oficial, aceste nume nu au fost confirmate. În ceea ce îl priveşte pe Sârbu, fost ministru al muncii din par