Dacă aveţi musafiri preţioşi la cină şi doriţi să gătiţi ceva special, şi care poate fi servit cu uşurinţă, dacă vreţi să vă uimiţi comesenii fără a face totuşi prea multe eforturi pentru prepararea bucatelor, meniul pe care vi-l propunem astăzi este numai bun. Plăcinta cu carne de vită este săţioasă şi gustoasă, iar faptul că a fost coaptă "cu susu-n jos" va fi bun prilej de discuţii despre curiozităţi culinare. Crema de fructe de pădure şi portocale e răcoritoare şi reuneşte, într-o singură cupă, dorinţele şi întrebările noastre estivale: să mergem oare în ţinutul portocalilor, la ţărmul Mediteranei, sau să ne refugiem în munţi, să culegem fructe de pădure?
Plăcintă de carne "cu susu-n jos"
Ingrediente: două cepe, 2-3 roşii, c~teva ciuperci, 70 g grăsime (unt, untură, margarină), 250 ml de zeamă de carne sau apă şi un cubuleţ de concentrat de vită, 500 g de carne tocată de vită, condimente; pentru topping: 250 g de făină şi o linguriţă şi jumătate de praf de copt, condimente, 70 g grăsime, 70 g de br~nză Cheddar, un gălbenuş de ou, lapte, frunze de pătrunjel pentru garnisit.
Preparare: Taie legumele şi prăjeşte-le în grăsime p~nă se înmoaie. Adaugă zeama de carne sau apa şi cubuleţul de vită şi carnea tocată de vită. Amestecă p~nă devine o mixtură groasă, asezonează bine, lasă pe foc neacoperit timp de 15 minute, amestec~nd din c~nd în c~nd. |ntre timp, prerară toppingul. Cerne făina şi amestec-o cu praful de copt şi condimentele. Adaugă grăsimea, apoi br~nza rasă. Amestecă. Adaugă gălbenuşul şi laptele, pentru a obţine un aluat moale, bun de rulat. Formează o foaie rotundă, cu diametrul de 20 de cm. Pune umplutura într-o formă de plăcintă obişnuită (rotundă, fără fund detaşabil). Aşază foaia de aluat deasupra. Coace-o la temperatură moderată, timp de 50 de minute. Răstoarnă invers pe o farfurie şi garniseşte cu frunze de pătrunjel. Serveş