Ancheta reporterilor ADS a ajuns dincolo de porţile spitalului, chiar în cabinetele cadrelor medicale. Procedura normal, de aşteptare pe listă, poate fi ocolită de cei cu dare de mână.
Pacienţii din spitalul Fundeni cunosc practicile şi cadrele medicale ce îi pot ajuta în problema transplantului şi nu se feresc să vorbească despre acest lucru.
Vedeţi aici declaraţiile pacienţilor care au povestit reporterilor ADS cu cine trebuie să vorbească pentru a beneficia de atenţie sporită.
Reporterii ADS au stat de vorbă cu câteva cadre medicale de la care au aflat procedura pe care o urmează fiecare pacient care nu îşi permite să cumpere un organ care să-i salveze viaţa și cum se învârtesc afaceri de zeci de mii de euro în spitale. VEZI AICI ÎN EXCLUSIVITATE ANCHETA-ȘOC DESPRE CUM SE VÂND ORGANE CA LA PIAȚĂ LA SPITALUL FUNDENI DIN CAPITALĂ
DEZBATERE Bursa şpăgilor în spitalele din Capitală: 14.000 de euro pentru un transplant de rinichi. Nașterea costă peste 1.000 de euro!
„Veniţi cu pacienta de dimineaţă, îi recoltăm analize şi după aceea va fi inclusă pe lista de aşteptare. Nu contează dacă ai fost pus pe listă de o săptămână sau de cinci ani, prioritate are cel cu compatibilitatea cea mai ridicată”, explică asistenta Stela Doca, de la Secţia de Transplant Renal din cadrul Institutului Fundeni. .
Lucrurile se schimbă în momentul în care reporterii menţionează că nu se pune problema de bani şi întreabă dacă donatorul trebuie să fie musai din familie.
„Noi nu ne implicăm în chestia asta. La noi, în general, vin perechile deja formate”,a fost răspunsul asistentei.
Următoare oprire a reporterilor a fost în cabinetul dnei conferenţiar doctor Ileana Constantinescu, şefa Centrului de Imunogenetică şi Virusologie din cadrul Institutului Fundeni.
VIDEO Preţul pentru viaţa celor dragi: cât ţi se cere pe piaţa neagră pentru un rin