Parlamentul European (PE) a adoptat săptămâna aceasta un regulament privind informarea consumatorilor referitor la produsele alimentare. Astfel, eurodeputaţii vor ca cetăţenii din Uniunea Europeană să poată afla cu uşurinţă mai multe informaţii despre produsul pe care îl cumpără. PE doreşte o dimensiune suficient de mare a caracterelor pentru informaţiile obligatorii şi etichetare obligatorie cu privire la ţara de origine pentru carnea de porc, oaie, capră şi pasăre, mierea, uleiul de măsline, fructele proaspete şi legumele.
Regulamentul adoptat de PE prevede ca valoarea energetică, precum şi cantităţile de lipide, acizi graşi saturaţi, carbohidraţi, glucide, proteine şi sare să fie uşor de observat pe pachetele alimentare, astfel încât consumatorii să poată identifica mai repede aceste informaţii. Aceste informaţii trebuie să apară într-un mod vizibil pe ambalaj, în formă de tabel, împreună şi în acelaşi câmp vizual şi să fie raportate la 100 de grame sau la 100 de mililitri. În plus, aceste informaţii ar putea fi raportate şi per porţie.
"Noile reguli ar trebui să asigure informaţii mai multe şi mai bune consumatorilor, pentru ca aceştia să poată alege în cunoştinţă de cauză atunci când cumpără. Mai mult decât atât, industria alimentară va trebui să beneficieze la rându-i, ar trebui să existe mai multă stabilitate juridică, mai puţină birocraţie şi o mai bună legislaţie în general... acest lucru este foarte important pentru IMM-uri.(...) mai mult de 80% din sectorul alimentar la nivelul UE este reprezentat de IMM-uri", a declarat Renate Sommer, membră a Parlamentului European.
Aceste prevederi vor trebui adoptate şi de către restaurante
De asemenea, noul regulament are şi prevederi în privinţa alergenilor, care, până în prezent, trebuiau să fie specificate pe etichetele alimentelor preambalate. Pe viitor, consumatorilor le va fi mai uşor să