Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a salutat sambata "proclamarea la 9 iulie 2011 a independentei Republicii Sudanului de Sud". Intr-un comunicat, MAE a precizat ca "Romania recunoaste Republica Sudanului de Sud ca stat suveran si independent si isi exprima intentia de a dezvolta relatii stranse de cooperare cu noul stat". Sambata, presedintele parlamentului din Juba a citit declaratia oficiala de independenta a Republicii Sudanului de Sud, a 193-a tara recunoscuta de ONU.
MAE a afirmat ca "actul de independenta survine ca urmare a punerii in aplicare a Acordului Cuprinzator de Pace din 2005, care a pus capat razboiului civil dintre Nordul si Sudul Sudanului. Acordul este rezultatul unui referendum care a fost recunoscut ca liber si corect de Sudan, precum si de catre ansamblul comunitatii internationale. Crearea noului stat se realizeaza cu acordul Sudanului, reflecta consensul partilor implicate si este conforma cu normele dreptului international."
Diplomatia de la Bucuresti "felicita ambele parti pentru asigurarea punerii in aplicare a procesului prevazut de Acordul Cuprinzator de Pace, pentru determinarea statutului Sudanului de Sud".
Ministerul Afacerilor Externe "isi exprima convingerea ca cele doua state, Sudanul si Sudanul de Sud, vor intretine relatii de prietenie si buna-vecinatate si vor solutiona prin dialog intregul spectru de aspecte din relatia bilaterala".
Aparitia statului a fost posibila in urma acordului de pace din 2005, incheiat dupa decenii de confruntari violente intre nord si sud, care au provocat moartea a peste 1.5 milioane de persoane.
Printre statele care au recunoscut oficial Sudanul de Sud se numara Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia si Sudan. Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a salutat sambata "proclamarea la 9 iulie 2011 a independentei Republicii Sudanu