Specialiştii recomandă o hidratare corespunzătoare, evitarea expunerii la soare şi o alimentaţie bazată în special pe fructe şi legume proaspete, înlocuind astfel alimentele uşor perisabile.
De evitat, sunt consumul alcoolului şi al băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau zahăr, dar şi activităţile exterioare care presupun un consum mare de energie. Toate acestea, susţin specialiştii, favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
Astfel, medicii recomandă evitarea expunerii prelungite la soare în intervalul orar 11.00-18.00, consumul zilnic a minimum doi litri de lichide, dar şi o alimentaţie în special pe fructe şi legume care conţin o mare cantitate de apă. De asemenea, pe parcursul zilei sunt indicate duşurile cu apă călduţă şi reglarea aparatului de aer condiţionat astfel încât temperature să fie cu cinci grade mai mică decât cea ambientală. Temperaturile ridicate pot pune mari probleme, cu precădere, copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu dizabilităţi. Totuşi, nici celelalte categorii nu sunt ocolite.
Atenţie cu sugarii şi copiii mici
Pentru a preveni eventualele probleme cauzate de temperaturile extreme, mamele trebuie să le asigure micuţilor un ambient ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. De asemenea, nu trebuie să modifice sistemul de alimentaţie al acestora.
„Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător, cu apa plată, ceai slab indulcit sau sucuri naturale de fructe. Trebuie să evite consumul de cafea sau alcool şi să menţină o igienă riguroasă atât pentru copil, cât şi pentru ele. Copilul trebuie îmbrăcat cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate, îmbăiat cel puţin o dată pe zi, iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie. Copilul nu trebuie scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi şi ob