Oficial, Statele Unite nu plătesc alte guverne pentru dreptul de a le folosi bazele militare. Totuşi, pentru a putea duce războaiele din Irak şi Afganistan, în ultimii ani Pentagonul a ajuns să se bazeze pe o reţea de baze militare din Orientul Mijlociu, pe care le plăteşte într-un mod neobişnuit, arată o investigaţie a Newsweek.
Bazele militare pe care americanii le folosesc în Abu Dhabi, Kuwait şi Bahrain nu sunt gratis, iar publicaţia a descoperit că Pentagonul a încheiat contracte cu dedicaţie în valoare de peste 14 miliarde de dolari, cu firme controlate de familiile aflate la putere în zona Golfului Persic.
Cel mai bogat dintre Emiratele Arabe Unite, Abu Dhabi, adăposteşte baza americană aeriană de la Al Dhafra, care este un nod esenţial de alimentare cu combustibil în regiune. Familia Nahyan conduce acest emirat şi controlează şi compania naţională de petrol - ADNOC. Newsweek a descoperit că tot combustibilul folosit de aeronavele americane de la Al Dhafra este cumpărat de la compania ADNOC. Din 2005, SUA au plătit acestei companii, şi indirect familiei Nahyan, aproximativ 5,2 miliarde de dolari.
"În principiu, ne cumpărăm prezenţa acolo. Este un quid pro quo tacit", a spus pentru Newsweek Alexander Cooley, profesor la Barnard College. Deşi SUA plătesc chirii proprietarilor de terenuri din străinătate, acestea nu includ şi drepturile de a folosi baza militară. Acestea fac obiectul acordurilor dintre cele două guverne.
În SUA există, în că din 1984, Legea Competiţiei în Contractare, care obligă la licitaţii competitive, pentru a scădea preţul şi a creşte calitatea produselor pe care guvernul vrea să le cumpere. Există totuşi câteva excepţii de la lege, iar în cazul Abu Dhabi a fost invocată exact una dintre ele. Pentagonul a justificat achiziţia invocând legea din Emiratele Arabe Unite, însă nu a putut să specifice despre care lege este