Anul acesta natura este extrem de darnica pentru cei ce stiu sa citeasca in cartea verde, sa descifreze limbajul florilor si care sunt bucurosi sa accepte ajutorul neconditionat pe care il ofera abecedarul de intelepciune al plantelor.
Iar una din problemele de sanatate pe care putem sa le rezolvam cu ajutorul Farmaciei Naturii in luna iulie este cea a ochilor.
Pe plan fizic, ochii sunt afectati de poluarea tot mai intensa, de proasta alimentatie, de suprasolicitare, cand omul sta mult timp in fata calculatorului sau lucreaza cu obiecte de dimensiuni mici. Din grupul de risc fac parte cei care lucreaza cu microscopul, repara ceasuri, lipesc bijuterii, brodeaza costume nationale. Monotonia activitatilor zilnice oboseste muschii ochilor, care se relaxeaza tot mai greu, fapt pentru care apar spasme, se inrautatesc alimentatia si oxigenarea retinei, scade nivelul proceselor de metabolism la nivel ocular. Toate acestea pornesc procesul de distrofie a tesutului fin al retinei si de crestere a tensiunii intraoculare si se poate instala glaucomul, ce duce la distrugerea lenta a nervului optic si la pierderea irevocabila a vederii.
Terapii din batrani
Stramosii nostri cunosteau secretele plantelor si le foloseau cu succes pentru a-si pastra sanatatea ochilor pana la batranete. Specialistii au observat ca retetele lor cuprind, in mare majoritate, plante destinate sanatatii ficatului. Ei bine, "curiozitatea" s-a limpezit: cercetarile in domeniu confirma legatura dintre sanatatea ficatului si cea a sistemului vizual. Iata cateva retete ce s-au pastrat datorita eficientei lor.
* In timp ce culegeau fructe de padure, batranii isi picurau in ochi suc de afine strivite intre degete. Noi putem folosi fructe din piete, de la tarani.
* Zilnic se trage pe nas tutun brut, cu actiune puternica (de pilda, din tigari cubaneze). Rezultatul apa