"M-am întristat profund în după amiaza aceasta când am auzit de decesul lui Betty Ford", a spus o altă fostă primă doamnă a SUA, Nancy Reagan, vineri, într-un comunicat care confirma moartea lui Ford.
Betty Ford a fost numită de publicaţia Time "prima doamnă luptătoare", pentru puternicele sale păreri politice exprimate deschis şi care difereau adesea de cele ale partidului soţului său, cel republican.
A sprijinit drepturile femeilor în timpul mandatului de preşedinte al SUA al lui Gerald Ford, între 1974 şi 1977, mai ales în ceea ce priveşte legea care prevedea egalitatea între femei şi bărbaţi.
În unele aspecte, Betty Ford a dovedit o anumită candoare, având o atitudine tolerantă faţă de problema avorturilor şi recunoscând fără teamă că unii dintre copiii săi au fumat marijuana sau că fiica sa a avut relaţii sexuale înainte de căsătorie.
Ford s-a implicat, de asemenea, în campaniile împotriva cancerului mamar. De altfel, ea a suferit o mastectomie în 1974, la mai puţin de două luni de la alegerea lui Gerald Ford ca preşedinte al SUA, succedându-i lui Richard Nixon.
Discuţiile oneste despre cancerul mamar au contribuit la ridicarea nivelului de conştientizare a acestei boli în rândul femeilor şi aceeaşi atitudine a abordat-o şi în ceea ce priveşte alcoolismul, o maladie de care a suferit.
Problemele cu dependenţa de substanţe interzise au început în 1964, când medicii i-au prescris calmante pentru o nevralgie. În cele din urmă, ea a devenit dependentă atât de calmante, cât şi de alcool, în anii 1960.
În 1982, ea a înfiinţat Centrul Betty Ford, în California, după ce urmase un tratament pentru a scăpa de dependenţele sale la U.S. Naval Hospital din Long Beach şi şi-a dat seama de necesitatea unor astfel de centre pentru tratarea dependenţelor.
Şi preşedintele Barack Obama a lăudat curajul şi compasiunea de care a d