Sensibilul scriitor era de o gelozie sălbatică, murind în urma unei tentative de sinucidere după ce-şi împuşcase soţia. „Femeia fatală“, Natalia Negru, a stat la originea morţii a doi importanţi scriitori români: poeţii Şt.O. Iosif şi Dimitrie Anghel, legaţi până la un punct de o frumoasă prietenie.
Autor de extracţie parnasiană şi simbolistă, poet şi prozator înzestrat, cu o voce artistică unică în epocă şi în ansamblul literaturii române, Dimitrie Anghel (1872-1914) era, în acelaşi timp, posesor al unui caracter extraordinar de dificil, trăind momente de gelozie feroce şi de umilinţă erotică extremă. Povara acestei sensibilităţi excesive l-a făcut să distrugă prietenia - foarte fertilă din punct de vedere literar - care-l lega de un alt scriitor talentat, Şt.O. Iosif, şi să devină protagonistul uneia dintre cele mai sordide drame erotice din istoria literaturii române - din cele care fac, în prezent, deliciul cititorilor de tabloide -, istorie de alcov care avea să-i fie fatală, la doar 42 de ani. Anghel a împuşcat-o pe femeia care-l obseda, pe numele ei Natalia Negru, şi, crezând că a ucis-o, şi-a tras un glonţ în inimă. Se va stinge peste alte două săptămâni, în urma infecţiei rănii pe care singur şi-o provocase. Natalia Negru va supravieţui până în anul 1962, la vârsta de 80 de ani.
Natalia Negru (1882-1962), cu fiica sa, Corina
Un triunghi amoros fatal
Caracterul scriitorului este descris cel mai bine de cuvintele lui G. Călinescu: „Cine priveşte faţa lui Anghel înţelege aceste furori orientale: ochi migdalaţi, blânzi şi fini, însă străvezii, exaltaţi, faţă inverosibil de prelungă, de hidalgo, greco-spaniolă ca fizionomiile fanatice ale lui El Greco. El e de o gelozie arabă şi la simpla impresie că o recenzentă n-a cruţat literatura nevestei aruncă furibund ocara, tot din lumea florilor, «vâzdoagă». Lovea femeia c