Norvegia. Un colţ liniştit al planetei, bogat, generos şi amabil cu toată lumea. În acest spaţiu protector, infracţiunile sunt extrem de rare şi depistate cu uşurinţă. Dar tocmai într-un asemenea teritoriu privilegiat se întâmplă un eveniment de o gravitate extremă: Helen Lardahl Bentley, prima femeie Preşedinte a SUA, este răpită în timpul vizitei sale la Oslo.
În ciuda măsurilor de securitate excepţionale luate de gazde. Cu toate că numeroşi agenţi sub acoperire o protejau şi locaţiile unde se deplasa erau temeinic controlate. Dintr-odată, un mic tărâm idilic pe hartă, o reprezentare a inocenţei şi toleranţei e cuprins de coşmar. Limitări în traficul aerian, suspendări de zboruri, şcoli închise, arestări de suspecţi şi interogatorii dure - iată câteva dintre măsurile luate în mare grabă de autorităţi. Dornice de audienţă, mass-media contribuie şi ele la instaurarea panicii, prin supoziţiile lor aiuritoare.
Evident, se constituie o celulă de criză, toate instituţiile sunt în stare de alertă. Printre cei solicitaţi să participe la investigaţii se află şi Yngvar Stubo, comisarul de poliţie pe care l-am cunoscut în „Eroare judiciară”. În romanul „Doamna Preşedintă”, Anne Holt îl readuce la rampă alături de soţia sa Inger Johanne Vik, profiler cu studii la Quantico. Un rol important în descâlcirea enigmei îl joacă Warren Scifford, care conduce o divizie independentă a FBI şi raportează direct ocupantei Biroului Oval. Un erou care sfârşeşte tragic, deşi el a intuit exact cu ce tip de inamic se confruntă cel mai puternic stat din lume.
Apar, inevitabil, probleme de jurisdicţie. Cine conduce ancheta? Americanii? Norvegienii? Anchetatorii pierd timp preţios în dispute sterile, până când se hotărăsc să coopereze şi să-şi comunice tot ce află.
Acţiunea se desfăşoară la câţiva ani după ce Turnurile Gemene au căzut sub loviturile teroriştilor. Dis