Cine plateste politic pentru rusinea de a ne dovedi incapabili sa luam bani gratis? Cine pleaca din Guvern pentru ca in cinci ani de zile Romania a atins trista performanta de a absorbi doar 3,5% din fondurile puse la dispozitie de UE? Ce trebuie sa se intample pentru a mai salva ce se mai poate, pentru a evita momentul rusinos al taierilor de fonduri? Cum va putea negocia Romania viitorul buget pe 2014 - 2020 cand a facut proba incapacitatii totale de a functiona dupa regulile si standardele UE? Problema fondurilor europene trebuie decretata prioritate nationala zero in urmatorii doi ani. In contextul crizei economice actuale, cand toate statele fug dupa bani, Romania fuge de bani. Una din solutiile urgente ar fi responsabilizarea rapida si reala a celor care gestioneaza fondurile europene.
In prezent, nimeni nu raspunde pentru nimic. Sistemul gestionarii fondurilor e fragmentat, ineficient, stufos. Cele 7 programe sectoriale prin care ar trebui sa se deruleze cele 20 de miliarde de euro puse la dispozitia Romaniei pentru perioada 2007 - 2014 sunt raspandite in tot atatea ministere: agricultura, dezvoltare regionala, mediu, munca, educatie etc.
Controlul programelor este realizat, teoretic, de autoritatile de management, insa acestea raporteaza fie absenta oricaror probleme, ori remedierea lor in proportie de 100%. Peste toate mai functioneaza si asa numita Autoritate de Coordonare a Instrumentelor Structurale (ACIS), institutie moarta, trecuta in martie de Guvern de la Ministerul Finantelor in directa subordonare a primului ministru si condusa de Catalin Vatafu (34), fost consilier al lui Thedor Stolojan, cooptat in echipa de consilieri personali ai premierului Emil Boc in 2009.
Mutarea ACIS de la Finante in subordinea premierului n-a rezolvat insa problema coordonarii si a responsabilizarii celor care gestioneaza fonduri. O auto