Cu doar 70 de lei pe noapte, puteţi închiria o cameră de două persoane şi să petreceţi un sejur de neuitat pe Valea Ialomicioarei de Vest, la Runcu. Sub Leaota, zgomotul oraşului este înlocuit cu foşnetul pădurilor şi susurul apei curgătoare. Pensiunile de la marginea satului reprezintă adevărate comori pentru turistul îndrăgostit de munte.
Valea Ialomicioarei de Vest este o zonă binecuvântată de Dumnezeu cu frumuseţi unice, cu poteci şi păduri încă necălcate de turişti. Traseul, de un farmec aparte, porneşte de la ieşire din oraşul Fieni, străbate comuna Runcu, apoi se pierde în umbra munţilor. Vârful Leaota, cu o altitudine de peste 2.500 de metri, veghează întreaga zonă. Ai impresia că se află la o aruncătură de băţ de marginea satului, dar până ajungi sub poala sa este drum lung, însă unul încântător.
Puncte de atracţie la tot pasul
Turistul străbate 20 de kilometri pe valea pârâului Ialomicioara de Vest, un fir de apă limpede, care coboară năvalnic, producând o muzică liniştitoare, prin izbiturile sale de stânci. Păduri dese de brad străjuiesc de-o parte şi de alta traseul. Soarele răzbate puţin în trecătoarea care, şi în zilele toride de vară, te răcoreşte cu adieri proaspete de vânt.
Rând pe rând, în faţa călătorului apar puncte de atracţie turistică. „Blidele” – formaţiuni calcaroase scoase la lumină de eroziunea apei; „Masa haiducilor” – un loc unde, spune legenda, lotrii se opreau aici pentru odihnă şi pentru a împărţi prada, când se întorceau spre ascunzătorile din munte; „Moara dracului” – o stâncă imensă, cu un fel de fereastră săpată în ea.
Pe traseul spre Vârful Leaota te întâmpină şi Cabana „Între Văi”, aflată în administrarea Direcţiei Silvice Dâmboviţa, loc de popas şi cazare deosebit. Nu departe, pe un platou izolat, de parcă ar fi o insulă în vârful muntelui, străluceşte Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”. Şi