Micuţa localitate din sudul judeţului Dolj a fost transformată de cel mai mare producător din Europa într-o adevărată oază a orezului. Riso Scotti a cultivat anul acesta 1.200 de hectare de teren şi a cumpărat alte 3.000 de hectare.
Cât vezi cu ochii, sute de hectare de teren inundat, din care tocmai ce au răsărit, timid, fire de orez verde crud. E o dimineaţă ploioasă de vară la Gighera, aşa că vadagiii din sat (oamenii care conduc apa în plantaţiile de orez-nr.) se odihnesc. Un prilej tocmai bun de bilanţ. „Ai emoţii până apar primele fire, până vezi dacă seminţele germinează sau nu. După aia trebuie să ai grijă ca nivelul apei să fie potrivit pentru că orezul se naşte în apă şi moare tot acolo“, ne spune într-o româno-italiană inteligibilă Giancarlo Geranzani, orezar din tată-n fiu.
Italianul îmbrăcat modest şi ars de soare a venit la Gighera în urmă cu şapte ani, la solicitarea Riso Scotti, cel mai mare producător de orez din Europa, care cumpărase în zonă peste 1.000 de hectare de teren. „Pe mine mă cheamă (firma Riso Scotti - nr.) când e mult de muncă, atunci când sunt buruienile de trei metri. Aici erau canalele de irigaţii stricate şi am reuşit să refacem tot. S-au investit mulţi bani, dar a meritat“, spune cu mândrie italianul care a reuşit să îşi treacă în palmares şi punerea pe picioare a orezăriilor de la Dăneasa, Brăila şi Vlădeni. Deşi familia sa are o tradiţie de 100 de ani în cultivarea orezului în regiunea Pavia din Italia, italianul vorbeşte ca un adevărat conaţional. „Dacă Guvernul ar avea grijă de agricultură, dacă s-ar investi în domeniul ăsta, România ar lua faţa tuturor europenilor pentru că aveţi un pământ minunat, este roditor şi plan. Este perfect!“, mai spune Geranzani.
Orezăriile din Gighera, refăcute de italieni
Cel puţin până acum însă, italienii au fost cei care au simţit miros de afacere a