Pedagogul a fost director de şcoală mai bine de trei decenii, timp în care a bifat mai multe premiere şi şi-a exersat abilităţile de armurier şi astronom amator.
Ieşean prin naştere, Mihai Cozma a ajuns la Piatra Neamţ în 1955, când tatăl său a fost mutat aici cu serviciul, însă nu regretă viaţa din oraşul de la poalele Pietricicăi.
„Şcoala generală şi, mai apoi liceul, la «Petru Rareş», le-am făcut aici şi au fost ani frumoşi. Mă remarcasem la atletism. Mi s-a spus că dacă voi urma Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, voi avea mai multe avantaje. Şi m-am făcut profesor de sport“, îşi aminteşte amuzat Mihai Cozma.
A construit un teren de handbal din lut
Când a terminat facultatea, a avut de ales între a preda la Şcolile Sportive din Sibiu sau Bacău sau la Şcoala Generală din Dobreni, judeţul Neamţ. A ales să fie aproape de casă şi în primii doi ani din carieră a fost primul profesor de Educaţie Fizică calificat de la Şcoala din Dobreni. „Atunci am constatat că am şi vocaţie de constructor. Am făcut primul teren de handbal, din lut, nisip şi apă, cu marcaje vegetale. Avea o suprafaţă elastică. Acolo am făcut şi primul teren de baschet“, îşi aminteşte profesorul.
De la Dobreni s-a mutat la Şcoala Generală Nr. 6 din Piatra Neamţ, unde a avut acelaşi privilegiu de a fi primul profesor calificat la materia pe care o preda, iar din 1979 a devenit cel mai tânăr director de şcoală din judeţ şi singurul profesor de sport care ocupa această funcţie.
Din 2001 şi până la pensionarea din 2010 a fost director la Colegiul Tehnic Forestier şi spune că cei peste 30 de ani de directorat au fost o provocare. „Acum mă vizitează şi mă sună foşti elevi, mai ales cei de la Şcoala 6. Toţi sunt acum oameni de carieră“, spune încântat Mihai Cozma.
În anii ’80 a devenit primul armurier din judeţul Neamţ, titlu atra