Un seism cu magnitudinea 7,1 s-a produs duminică dimineaţă în largul coastelor de nord-est ale arhipelagului nipon, determinând autorităţile să emită, pentru scurt timp, un avertisment de tsunami. Seismul a avut la primele ore ale dimineţii, în aceeaşi regiune a Oceanului Pacific unde s-a produs şi cutremurul devastator din martie.
Compania de electricitate Tokyo Electric Power (TEPCO), care administrează centrala nucleară de la Fukushima, grav avariată de cutremurul urmat de tsunami din 11 martie, a anunţat că nu a înregistrat noi incidente după seismul de duminică.
"Efectuăm verificări, dar procesul de răcire a reactoarelor se desfăşoară în continuare", a declarat un purtător de cuvânt.
Iniţial, autorităţile au emis avertisment de tsunami, afirmând că este posibil ca un val cu o înălţime maximă de 50 de centimetri să ajungă în prefecturile Iwate, Miyagi şi Fukushima. Avertismentul a fost ridicat după două ore, după ce în porturile Ofunato (prefectura Iwate) şi Soma (prefectura Fukushima) au fost înregistrate valuri cu înălţimea de 10 centimetri.
La 11 martie, un tsunami de proporţii a devastat litoralul de nord-est al ţării, provocând moartea sau dispariţia a 23.000 de persoane. Un val cu înălţimea de 14 metri a provocat, la centrala Fukushima Daiichi, cel mai grav accident nuclear înregistrat după cel de la Cernobîl, din 1986. Timpul va şterge cu greu efectele accidentului nuclear
Decontaminarea în zona centralei nucleare de la Fukushima va dura zeci de ani, a declarat sâmbătă premierul japonez, Naoto Kan, care a prezentat un program pe termen lung pentru reabilitarea regiunii.
"Vor fi necesari trei, cinci, poate zece ani pentru a reuşi să preluăm controlul şi chiar mai multe zeci de ani pentru a elimina consecinţele accidentului", a declarat Kan, la o reuniune a Partidului Democratic, aflat la guvernare în Japonia.