Holul Palatului Şuţu este luminat, până în 14 iulie, de culori solare menite să echivaleze lumina fierbinte a Bosforului. Cinci artişti, Sorin Adam, Vadim Creţu, Mircea Doinaru, Minu Movilă şi Mihai Potcoavă, îşi expun lucrările inspirate de un stagiu de documentare la Istanbul, în luna iulie a anului trecut, la invitaţia ICR "Dimitrie Cantemir", din acest oraş. Este a doua lor expoziţie, prima etalare având loc în metropola turcă, la sfârşitul anului trecut, ca un omagiu adus oraşului-Capitală Culturală a Europei. De vârste şi formaţii diferite, fiecare pictor oferă un Istanbul al său, cu atmosfera, clădirile, momentele de viaţă filtrate prin propria viziune artistică.
Sunt în general peisaje, unele uşor recognoscibile, chiar de către cei care n-au călătorit niciodată în Turcia, prin marca lor culturală, cum ar fi Biserica "Sfânta Sofia" sau inconfundabilele siluete, nepersonalizate, dar înveşmântate sugestiv. Cartiere ale oraşului, bărci pe Bosfor, imagini din insule cu nume ce au încă o rezonanţă exotică graţie poeţilor simbolişti.
Expoziţia se deschide incendiar cu explozia cromatică a picturilor lui Sorin Adam. Case cu arhitectură specifică, roşii, galbene, având drept contrapunct un zid albastru sau verdele intens al copacilor se scaldă în lumina toridă. Vagi siluete, minuscule, pun accente, din când în când, în umbra zidurilor. O exuberanţă pe care ne dăm seama că o atribuiam, fără motiv exact, acestor locuri, reflex al lecturilor şi, mai ales, al atâtor opere de artă semnate de artişti din întreaga Europă. Pictorul, despre care Constantin Piliuţă spunea, în 1995, că este "un colorist şi inteligent gânditor al suprafeţei", aşază peste oraş, peste piesaje vârtejul cromatic ce-l caracterizează, cu cerurile de un albastru pe care lumina îl face mai transparent decât de obicei, cu o senzualitate şi o vitalitate contaminante.
Panotarea ală