La un an si jumatate de cand au aparut primele ingrijorari cu privire la datoriile europene, situatia de pe batranul continent este inca fragila. Cu toate acestea, moneda euro ramane surprinzator de puternica. Euro se situa in jurul valorii de 1,45 dolari in luna aprilie, nivel destul de ridicat avand in vedere ca a crescut cu mai mult de 8% de la inceputul anului si cu 15,5% intr-un an.
"Prima explicatie care justifica faptul ca euro se intareste si ca dolarul se slabeste consta in ratele dobanzii: in Europa, Banca Centrala Europeana a majorat rata dobanzii de politica monetara la 1,5 procente, in timp ce dobanda stabilita de Fed va ramane mult timp intre 0 si 0,25%", a declarat Bruno Rodier, bancher privat si manager de portofoliu la Pictet & Cie, pentru Le Figaro.
Aceasta rata diferentiata incurajeaza investitorii sa profite de "carry trade", o tehnica ce permite sa genereze randamente la imprumuturile in dolari, la o rata neobisnuit de scazuta, banii urmand sa fie ulterior convertiti in euro.
"Situatia nu ar trebui sa se schimbe in urmatoarele luni, deoarece, in timp ce Banca Centrala Europeana are ca unic scop a tine in frau inflatia prin cresterea ratei dobanzilor, Fed are, de asemenea, sarcina de a sprijini cresterea economica si ocuparea fortei de munca si de a mentine, pe termen lung, rate scazute si o moneda slaba", a declarat Harry Sebag, analist la Saxo Bank.
Potrivit acestuia, Fed nu va modifica politica monetara in viitorul apropiat, deoarece acest lucru ar afecta mai ales piata imobiliara de peste Atlantic, cea care a provocat criza economica si criza financiara din vara anului 2007, iar acest lucru ar insemna ca ar impinge economia catre o noua criza.
Dolarul este tinut in mod artificial scazut
Dar mai evidenta decat intarirea monedei euro este decizia de mentinere a unui dolar sl