Guvernele statelor europene vor sprijini financiar băncile care nu vor trece testele de stres, dacă acestea nu vor reuşi să obţină pe cont propriu, în termen de şase luni, capital suficient de la investitori, potrivit unui proiect de document citat de agenţia Reuters.
Documentul va fi prezentat, marţi, miniştrilor de finanţe din Uniunea Europeană, care ar trebui să-l aprobe.
Conform proiectului, planurile de majorare a capitalului ar trebui să plece de la atragerea de fonduri din sectorul privat, însă, dacă băncile nu vor reuşi să obţină bani în acest fel, guvernele europene ar trebui să fie pregătite să intervină.
Dacă eforturile de reabilitare a unei bănci eşuează şi situaţia acesteia devine un risc sistemic, documentul recomandă "un proces ordonat de restructurare şi lichidare".
Proiectul mai arată că instituţiile financiare vor avea termen până la sfârşitul lunii septembrie să prezinte un plan de stabilizare a situaţiei lor financiare. Apoi, băncile vor avea încă trei luni la dispoziţie pentru implementarea planului.
Băncile care vor trece testele la limită vor fi puse sub urmărirea autorităţilor, astfel încât să fie semnalate din timp eventuale probleme. Aceste instituţii de credit vor avea la dispoziţie şase luni să-şi consolideze situaţia financiară până la niveluri acceptabile.
Autoritatea Bancară Europeană va prezenta săptămâna aceasta rezultatele testelor de stres efectuate la 91 de bănci din UE, încercând să refacă încrederea investitorilor în sistemul financiar european.
Potrivit oficialilor UE, examinările din acest an au fost mai riguroase decât cele din 2010, considerate prea indulgente de către investitori şi analişti.
ALINA VASIESCU
Din cele 91 de bănci care participă la testele de stres în 2011, 26 se confruntă cu un risc crescând în privinţa nevoii de sprijin financiar extern, potrivit age