La Muzeul de Istorie din Suceava a fost deschisă o expoziţie temporară, extrem de interesantă: „România, în focul marii conflagraţii”. Evenimentul, organizat de Muzeul Bucovinei şi Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, în colaborare cu Filiala judeţeană Suceava a Arhivelor Naţionale, creionează destinul României, angajată începând cu 22 iunie 1941, în campania din Răsărit, cu scopul eliberării Basarabiei, nordului Bucovinei şi Ţinutului Herţa.
În acest scop, au fost selectate nu mai puţin de 225 de fotografii, multe din ele inedite, reprezentând scene de luptă, generali, ofiţeri, eroi, prizonieri, tehnică de luptă precum avionul de vânătoare românesc I.A.R. „80”, submarinele „Delfinul” şi „Marsuinul”, efectele devastatoare ale războiului fiind sugestiv ilustrate, printr-o serie de instantanee realizate de prinţul Moruzzi, medic în cadrul Spitalului de Campanie Motorizat Nr. 6. La acestea se mai adaugă 16 hărţi ale unor operaţiuni militare şi 30 de documente militare şi civile. Expoziţia cuprinde şi o serie de obiecte, unele de o excepţională valoare, precum stindardul de comandament al Brigăzii 4 Mixte Munte, care a purtat lupte grele în nordul Bucovinei în vara anului 1941, drapelul Divizionului 1 Tunuri Munte sau drapelul Regimentului II Romanaţi Nr. 19, unitate ce a suferit grele pierderi în Basarabia. Alături de acestea se află căşti militare, unele rarisime, ca de pildă cea sovietică, model 1936, medalii, arme, dintre care primul pistol mitralieră românesc, „Oriţa”, sau prima armă de asalt automată, care s-a impus pe câmpul de luptă, MP 44 (unele modele fiind dotate cu dispozitiv de vedere nocturnă sau posibilitatea de a trage după colţ) înainte de apariţia faimosului AK-47 („Kalashnikov”).
La Muzeul de Istorie din Suceava a fost deschisă o expoziţie temporară, extrem de interesantă: „România, în focul marii conflagraţii”. Eveniment