Au mai rămas aproximativ trei luni până la recensământul populaţiei. Proba a fost făcută în luna mai şi urmează, în perioada 22-31 octombrie, adevăratul recensământ. Având în vedere că ultimul recensământ al populaţiei a fost organizat acum aproape 10 ani, în 2002, este posibil să vedem rezultate şocante care ne vor schimba total imaginea despre România de astăzi.
Dacă în 2002 au fost număraţi 21,68 de milioane de români, în anii care au urmat, conaţionalii noştri au plecat în valuri peste hotare, în căutarea unor venituri mai mari sau pur şi simplu în căutarea unui loc de muncă.
Până în prezent, nicio instituţie sau autoritate nu a putut spune cu exactitate care este numărul persoanelor care au ales calea străinătăţii. Estimările indică între 1,5 şi 3 milioane de români plecaţi în afară, însă nu există nicio garanţie că numărul acestora nu este mai mare, având în vedere migraţia ilegală înregistrată înainte de aderarea României la Uniunea Europeană şi posibilitatea de a circula fără vize în interiorul UE în prezent.
Chiar şi preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineagu, declara recent că este îngrijorat nu atât de desfăşurarea recensământului, cât de modul în care românii vor percepe rezultatele acestuia. Potrivit şefului Statisticii, informaţiile preliminare rezultate din recensământul de probă, care a avut loc în perioada 7-16 mai 2011, arată o scădere puternică a populaţiei stabile din România.
Datele din simulare arată o scădere cu 1,5 milioane a populaţiei ţării noastre.
Mâine, Vergil Voineagu va veni cu noi detalii, la o conferinţă de presă pe care a anunţat-o.
Ce noutăţi vom afla după recensământ
Rezultatele recensământului populaţiei şi locuinţelor, care va fi realizat în această toamnă vor fi disponibile abia în vara anului viitor.
Ce informaţii vom