Fosta gimnastă Simona Amânar Tabără a brevetat săritura “Amânar”, una din cele mai grele din gimnastica feminină, la olimpiada de la Sydney, din 2000. Săritura “Amânar” a fost executată până acum de doar 15 sportivi.
Simona Amânar Tabără lucrează din greu pentru a-şi lua doctoratul în Educaţie Fizică şi Sport. Fosta mare gimnastă îşi va susţine teza anul viitor, când vrea să orgenizeze, la Timişoara, un eveniment special la care să fie invitat şi publicul. “Am terminat şcoala de un an şi jumătate, dar greul de abia acum începe. Deocamdată nu ştiu cum o să fie la anul, dar mă gândesc la o prezentare publică, la care să vină şi invitaţi. Am ales să fac doctorartul din săritura inventată de mine. Vreau să vin cu noutăţi de îmbunătăţire, pentru că gimnastica evoluează de la an la an”, a declarat Simona Amânar.
Săritura “Amânar” de la bârnă a fost executată prima dată de româncă în anul 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney. “Pentru a fi omologată o săritură, trebuie să fie prezentată la un campionat mondial, european sau la olimpiadă. Ştiam că nu mai am şansă la medalie şi atunci am decis să o execut la Sydney”, a mai spus Amânar.
O execuţie periculoasă
Invenţia Simonei Amânar este considerată una din cele mai dificile sărituri din gimnastica feminină, fiind executată corect până acum doar de 15 sportive. “Este o săritură cu 900 de grade. E foarte grea, mai ales la aterizare. La Sydney nu mi-a ieşit nici mie perfect. Am făcut paşi la aterizare. E şi periculoasă, pentru că viteza de înşurubare este mare. Recent, unei gimnaste din Rusia i-a sărit genunchii. Am riscat şi eu la olimpiadă, nu aveam altă şansă”, a explicat fosta campioană.
Românii cu brevete
Săritura Simonei Amânar nu este singurul exerciţiu brevetat de români. De-a lungul anilor şi-a lăsat numele pe probele de gimnastică Nadia Comăneci, la paralele, Daniela Si