Au devenit mai precauţi, sunt mai atenţi la pieţele externe, gândesc pe termen lung şi s-au orientat către noi plasamente. Investitorii români au reuşit să facă bani şi în vremuri tulburi . Opt dintre ei au vorbit deschis cu „Forbes“ despre încercările din ultimii trei ani. Oricât de mulţi bani ar fi pierdut, niciunul nu este dispus să renunţe.
Cum v-a schimbat criza deciziile investiţionale?
Dan Ţincu, Investitor pieţe externe şi Radu Florescu, CEO Saatchi & Saatchi
Pamela Danciu: Am avut foarte mare noroc pentru că mi-am lichidat o parte din poziţii la momentul oportun, direcţionând banii în altă parte.
Tiberiu Breazu: În structura portofoliului, importanţa activelor cu grad scăzut de risc (aur, obligaţiuni) a crescut substanţial. În orice moment recomand plasamente în aur sau produse structurate pe aur de 5-10% din totalul portofoliului.
Dan Ţincu: Pe BVB am pus accent pe investiţiile pe termen lung şi cu potenţial de apreciere (exemplu: Fondul Proprietatea), dar şi pe acţiuni care oferă un randament bun al dividendului (Transgaz sau Transelectrica). Pe Forex, am redus mărimea contului doar pentru hedging euro - franc elveţian. Încasez venituri din chirii în euro, dar în acelaşi timp am un credit ipotecar în franci elveţieni, iar astfel am reuşit să mai recuperez din terenul pierdut de euro în faţa monedei elveţiene.
Radu Florescu: Cumpăr atunci când găsesc deal-uri (n.red.: tranzacţii) bune şi vând când valoarea pare să fie cea mai mare. Uneori mă înşel, dar asta face parte din joc.
Victor Cionga: Nu am mai făcut noi investiţii pe piaţa de capital pentru o bună perioadă, între sfârşitul lui 2008 şi 2010. Am decis să lichidez o parte a portofoliului existent.
Florin Scorţan: M-am informat mai bine şi mai rapid cu privire la orice eveniment care putea influenţa piaţa şi am încerc