Două clădiri, una pentru „punct de informare turistic“ şi una pentru „Cabana Salvamont“, îi costă pe cărăşeni o grămadă de bani. Construcţia a fost începută în anul 2009, iar timp de zece luni s-a muncit fără ca cei de la Consiliul Judeţean să fie în posesia tututror actelor.
În şedinţa de Consiliu Local din luna mai, consilierii judeţeni au aprobat o rectificare de buget de aproape două milioane de lei, atât la partea de venituri, cât şi la partea de cheltuieli. Din aceşti bani, 1,5 milioane de lei au fost aprobaţi pentru finalizarea obiectivului de pe muntele Semenic, pe lângă cele trei milioane de lei consumaţi deja tot din banul cetăţeanului.
„Suma a fost aprobată, dar banii nu au venit efectiv. Lucrările de pe Semenic sunt în graphic, iar termenul de finalizare până la sfârşitul acestui an o să fie respectat“, a declarat Ianăş Roşeţi, directorul Direcţiei de administrare a domeniului public şi privat Caraş-Severin. Construcţia măreaţă este gata în proporţie de 80 la sută, în ciuda faptului că cei 11.000 de metri pătraţi au fost construiţi pe 400 de metri pătraţi de turbătie activă, locaţie protejată prin lege.
„Incidentul nu a trecut nesancţionat. A fost dat un avertisment. Pe muntele Semenic oricum răul a fost făcut deja“, a spus Sorin Tudorescu, directorul Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului. Azi, pe Semenic se mai pot vedea resturile de turbărie uscată aruncate de muncitori la nimereală.
Cum va arăta constucţia
Controversata construcţie ar trebui să conţină un punct de informare turistică şi una, sau chiar trei camera pentru adăpostirea turiştilor şi lucrătorilor din cadrul Serviciului de Salvamont Caraş-Severin, cel puţin aşa ar fi logic. Dar, conform Studiului de Evaluare a Impactului asupra Mediului, întocmit în 2009 de Sergiu Mihuţ, pe Semenic este vorba printre altele de 13 camere, două săli de conferinţe şi alte