În sondaje, Nicolae Ceauşescu apare ca fiind cel mai bun şi, totodată, cel mai rău conducător al României din secolul XX. Începând de azi, de luni până vineri, aflaţi din ziarul „Adevărul“: drumul şi mecanismele puterii, gloria şi pieirea controversatului personaj. Un băiat de plugar a devenit conducătorul ţării. „Cel mai iubit fiu“ al ei a fost executat „în numele poporului“. Ca „odios dictator“.
Biografia lui Nicolae Ceauşescu e însă plină de paradoxuri. Ultimul lider comunist (1965- 1989) şi întâiul preşedinte al României (1974-1989) are o viaţă ca de poveste.
Click pe poze pentru GALERIE FOTO cu imagini inedite cu Ceaușescu
S-a născut în familia unui plugar cu zece copii dintr-un sat oltenesc. După încheierea şcolii primare, a părăsit casa părintească. La doar 11 ani a început să-şi câştige traiul - „la negru" - într-un atelier de cizmărie. A intrat în cea mai mică şi mai fără sorţi de izbândă organizaţie politică. A făcut închisoare şi lagăr, Partidul Comunist din România fiind o filială a Cominternului cu sediul la Moscova.
Click pe poze pentru GALERIE FOTO cu părinții și bunicii dictatorului
Citeşte şi:
Ceauşescu era un elev foarte bun! Lua note mari chiar şi la religie VEZI AICI CATALOGUL CU NOTELE DICTATORUL
De ce ziua lui Ceauşescu era sărbătorită pe 26 ianuarie
Mituri legate de viaţa lui Nicolae Ceauşescu
21 august 1968 – Momentul de glorie al lui Nicolae Ceauşescu
Cum i-a zis Ceauşescu „adio" lui Gorbaciov
Valurile mari ale istoriei au săltat spre vârful ţării micul grup al comuniştilor din închisori. După război, Ceauşescu a fost printre cei dintâi tovarăşi ai săi în deciziile şi strategiile sovietizării României: naţionalizare, luptă de clasă, colectivizare, dictatură proletară, planuri cincinale, epurare ş.a.m.d. Dar dintre toţi liderii „ţărilor frăţ