Sectorul agricol va crește anul acesta, conform declarațiilor oficiale. Recoltele sunt însă tot meteo-dependente, iar optimismul ministrului de resort este greu justificabil
Ministrul Valeriu Tabără a declarat că agricultura merge foarte bine anul acesta, iar ponderea sectorului în produsul intern brut (PIB) va ajunge la 9% anul acesta, după o producție agricolă de circa 10 miliarde euro. Optimismul ministrului vine însă în contextul scumpirilor la aproape toate alimentele, iar declarațiile cum că o criză alimentară este exclusă sunt mai degrabă menite să liniștească populația.
Nevoia României de o agricultură puternică este incontestabilă. Aproape jumătate din populație este concentrată în zona rurală și aproximativ 1,6 milioane de persoane sunt angajate în acest sector (fără a fi luate în calcul grădinile gospodăriilor, care dublează această cifră).
Totuși, ponderea agriculturii în PIB s-a situat, în ultimii zece ani, în jurul valorii de 6-8 procente, mult sub potențial. Principala problemă a agriculturii românești este eficiența. Pe lângă scăderea suprafeței arabile, de la 9,4 milioane hectare în 2003 până la 8,2 milioane hectare în 2010, fărâmițarea masivă a terenului nu permite crearea unei industrii agricole eficiente. Și numărul exploatațiilor este în scădere cu circa 14%, până la 3,856 milioane, dar scăderea este insuficientă pentru o agricultură intensivă.
Vârful de recoltă a fost în 2008
Ponderea agriculturii în PIB-ul anului trecut a fost doar de 6%, în scădere de la 6,46% în 2009. Procentajul cu care agricultura participă la formarea PIB este în scădere din 2004, an în care s-a situat la 12,6%. Patru ani mai târziu, în 2008, ponderea a coborât până la 7,1%, și trendul a continuat. Principalele motive ale scăderii ponderii în PIB în anii de boom economic au constat în creșterea celorlalte sectoare (în principal, servici