Tot mai multi romani pleaca in strainatate, in vacante sau pentru afaceri, si isi folosesc cardurile de debit sau de credit in mai multe tranzactii - plati la comercianti, retragere cash sau schimb valutar. Pentru a nu pica in capcana hotilor, reprezentantii bancilor, chestionati de DailyBusiness.ro, ofera cateva sfaturi de care ar trebui sa tina cont orice client.
"In cazul folosirii cardului de credit sau debit in afara tarii, cele mai des intalnite tipuri de frauda sunt pierderea, furtul ori clonarea acestuia la bancomate - ATM skimming", a declarat Robert Zanescu, directorul de comunicare al Bancpost.
"Bancomatele ar putea fi compromise de fraudatori, care au instalat un dispozitiv de copiere a datelor pe acesta si o camera video extrem de mica pentru a copia codul PIN folosit de clienti. Dupa ce obtin aceste date, cloneaza cardurile si le folosesc, cu PIN-ul clientului, pentru a face tranzactii la ATM sau plati online si cumpara aparatura electronica sau bilete de avion in cele mai multe cazuri", a mai spus Zanescu.
Pe de alta parte, in opinia reprezentantilor Leumi Bank, cel mai des intalnit tip de frauda este clonarea cardurilor (copierea benzii magnetice) la bancomate (ATM) sau la dispozitivele de plata la comercianti (POS).
Acest punct de vedere este sustinut si de Ilgaz Kaya, director central marketing al Garanti Bank.
"In urma acestei operatiuni ilegale (clonare - skimming, n.r.), datele inscrise pe banda magnetica a cardului sunt capturate si copiate pe banda magnetica a altui card. Totodata, exista si dispozitive care retin codul PIN introdus", a declarat Ilgaz Kaya.
Pentru a reduce numarul de fraude ce presupun clonarea cardurilor, bancile au lansat cardurile cu tehnologie cip, insa unele tari inca se foloseste banga magnetica pentru autentificare.
"In ultimii ani, in Eu