Hotelierii considera abuziva intentia ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, de a-i expropria pe cei care au hoteluri pe litoral aflate in paragina sau inchise si sustin ca investitiile pot fi stimulate doar prin crearea unor facilitati fiscale.
"Sunt siderat. Dupa ce ai luat bani de la ei, ce faci, le iei inapoi hotelurile? Aia nu deschid pentru ca, literalmente, n-au turisti. Unii incearca sa vanda hotelurile, dar nu le cumpara nimeni. Este proprietatea lor, au platit-o si nu poti sa le-o iei. Ei le tin inchise nu pentru ca vor, ci pentru ca nu renteaza sa le tina deschise", a declarat pentru Mediafax Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania si proprietarul lantului hotelier Continental.
Ministrul Dezvoltarii a anuntat, pe 3 iulie, ca doreste sa ia inapoi hotelurile privatizate de statul roman de la proprietarii care le-au lasat de izbeliste. Intr-un raspuns oficial, Ministerul Dezvoltarii a explicat ca, pentru a intra in posesia acestor imobile, institutia se va folosi de Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica si ca sunt vizate hotelurile din zona de sud a litoralului pentru care exista si o strategie de dezvoltare. La randul sau, presedintele Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura (CCINA) Constanta Mihai Darban declarat, pentru Hotnews.ro, ca, in cazul a aproximativ 30% din hotelurile privatizate dupa '89, nu s-au realizat investitii de catre proprietari si ele se afla intr-o stare avansata de degradare.
Intr-o postare pe blog in data de 3 iulie, ministrul Elena Udrea sustinea ca zeci de hoteluri "luate pe nimic" se afla intr-o stare de degradare avansata si ca va incerca sa "ia inapoi" imobilele respective de la proprietarii ce nu au realizat investitii.
Elena Udrea mentiona ca are in vedere hotelurile care au fost p