Decizia Curtii Europene de Justitie in dosarul controversatei taxe auto da unda verde celor peste 800.000 de romani care au platit-o sa isi recupereze banii, printr-o simpla formalitate juridica, afirma cunoscutul avocat Gheorghe Piperea. Suma pe care statul va trebui sa o plateasca depaseste 850 milioane de euro.
Curtea de Justitie de la Luxemburg a decis joi, in dosarul Nisipeanu, ca taxa pe poluare prevazuta de legislatia romana, astfel cum a fost modificata inclusiv in decembrie 2009, este contrara dreptului Uniunii Europene si a respins cererea Guvernului de limitare in timp a efectelor hotararii acestei instante.
Detalii puteti citi aici.
Avocatul Gheorghe Piperea a declarat ca decizia instantei anuleaza, practic, toate formele taxei de poluare perceputa de statul roman din 2007 si pana in prezent.
„Daca in prima cauza, cea de la Sibiu (vezi detalii aici – n.r.) decizia facea referire la legislatia de dinainte de 2009, in noul dosar Nisipeanu vs. Romania, decizia Curtii face referire la toate formele taxei de poluare”, afirma avocatul.
Piperea spune ca, prin decizia luata de judecatori, statul va fi obligat sa restituie toate taxele incasate pana acum. „E vorba despre aproape 850 milioane de euro, bani pe care, intr-un fel sau altul, statul va trebui sa ii dea inapoi”, a declarat acesta.
Pentru a-si recupera banii, cei care au platit taxa trebuie sa se adreseze justitiei. „In baza deciziei Curtii UE, verdictul va fi doar o formalitate. Banii, in mod normal, vor fi recuperati prin titlu executoriu impotriva statului. Se vor acorda toti odata sau esalonat, in functie de cum va decide Executivul”, a spus Piperea.
Avocatul a precizat ca, urmare a deciziei Curtii, asteapta ca Guvernul sa stabileasca in curand modul prin care vor fi restituiti banii. Nu exclude insa si suprizele. „Au facut-o cu milit