Aproximativ 15 familii îşi trăiesc viaţa amară în fostele locuinţe ale cunoscutei ferme de vaci. În „Epoca de Aur", cei veniţi din tot judeţul şi numai să lucreze la ferma de vaci au primit adăpost în blocurile unităţii. Atunci s-a vorbit pentru prima dată de „Colonia" de la Podu Zamfirei.
Acum mai bine de 25 de ani, crescătoria de vaci de la Podu Zamfirei era printre cele mai renumite din judeţ. Grajdurile de aici erau pline cu animale de rasă, terenurile erau lucrate ştiinţific iar zeci de familii din tot judeţul au venit aici să-şi facă un rost. Pe vremea aceea, îmbrăcămintea locuitorilor din „colonia" de la Podu Zamfirei mirosea aşa de puternic a nutreţuri fermentate şi balegă, încât era sufiecient să te afli în preajma lor ca să ştii de unde sunt.
Mirosul fermei de vaci devenise propriul lor miros. Astăzi, la Podu Zamfirei nu mai miroase ca altădată. Locul mirosului înţepător al hranei animalelor a fost luat de mirosul sărăciei şi al promiscuităţii sociale.
Oameni fără speranţă
Vasile Tivgă este din Nicoreşti, judeţul Galaţi, are 62 de ani, şi a venit în colonia de la Podu Zamfirei cu mai bine de 20 de ani în urmă.
„Am lucrat aici la fermă, la muls vaci. Câştigam bine şi puteam să-mi ajut cei patru copii pe care îi aveam acasă. A venit nenorocirea că s-a desfiinţat ferma. Am fost o vreme paznic pe aici, iar după aia am rămas sărac lipit. Acum lucrez cu ziua pe la oameni", îşi plânge soarta nea Vasile.
Din toată munca lui de-o viaţă s-a ales cu o garsonieră insalubră şi părăginită. Speră să-şi mai revină dacă va primi şi el o pensie după 30 de ani de muncă cu acte în regulă. „Până acum, nu m-am căutat la Casa de Pensii, să văd ce şi cum stau", ne spune Vasile Tivgă.
Ghetourile s-au vândut
Din cauza datoriilor la bănci, ferma de vaci de la Podu Zamfirei a fost executată şi cele aproximativ 15 apartamente