De ce a ales statul roman sa vanda 9,84% din OMVPetrom printr-o metoda mai putin transparenta? Licitatia cu optiune "book inchis" este mai "elevata" decat cea de tip "book deschis" si permite obtinerea unui pret cat mai apropiat de cel maxim, stabilit in cadrul ofertei, au spus specialistii contactati de catre DailyBusiness.ro.
"Clientul a ales un proces competitiv si nu un pret fix, pentru maximizarea pretului si tinand cont de piata foarte volatila", au spus surse apropiate consortiului care intermediaza oferta.
Conform acestora, sunt sanse mai mari ca statul sa obtina un pret cat mai apropiat de cel maxim, in contextul in care investitorii nu stiu cat liciteaza ceilalti.
Specialistii au explicat ca legea prevede stabilirea unui pret maxim in ofertele fara pret fix.
Septimiu Stoica, fost presedinte al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a explicat ca optiunea "book inchis" presupune mai putina transparenta decat cea de tip "book deschis". Cu toate acestea, prima varianta prezinta unele avantaje fata de cea de-a doua, utilizata in cazul unor oferte ca Transgaz si Transelectrica, in cazul carora s-a suprasubscris exagerat, potrivit lui Stoica.
El admite insa ca "e absurd sa pui un pret maxim" si ca acest lucru ar fi trebuit modificat in legislatie.
Pe de alta parte, Mihai Chisu, broker IFB Finwest, considera ca pretul maxim din oferta este unul extrem de confortabil pentru stat, fiind cu 15-20% mai mare fata de cel din piata.
"De obicei, ofertele se fac cu discount, nu cu un pret platit premium", a explicat Mihai Chisu.
El a subliniat ca secretul, strategia ofertei consta chiar in lipsa informatiilor. "Atat timp cat cumparatorii nu stiu detalii despre cat s-a licitat, se vor implica plecand de la elemente fundamentale si nu conjuncturale", a explicat brokerul IFB Finwest.
@N_