Directori în Guvern, profesori universitari, consilieri locali şi judeţeni, primari, personal MAE, judecători, procurori şi membri ai diferitelor asociaţii au fost trimişi anul trecut de Colegiul CNSAS în faţa instanţei din cauza legăturilor pe care le-au avut cu fosta Securitate.
Bilanţul CNSAS arată că în 2010 s-au primit cereri de verificare pentru 39.958 de persoane din partea diferitelor instituţii publice, organizaţii civice şi ziarişti, creşterea fiind cu 455% mai mare faţă de 2009. Pe lista celor trimişi anul trecut în faţa instanţei de Colegiul CNSAS se află foarte multe nume din administraţia locală, directori din ministere, judecători, dar şi cadre universitare. Majoritatea proceselor se află în curs de soluţionare la Curtea de Apel Bucureşti, doar instanţa având dreptul, conform noii legi, să decidă dacă aceştia au colaborat sau nu cu fostul sistem opresiv comunist. CNSAS avertizează însă că reducerea bugetului în ultimii ani poate afecta păstrarea "funcţionalităţii instituţiei în termenii mandatului conferit de legile în vigoare".
"Deşi C.N.S.A.S. administrează o arhivă de mărime comparabilă şi are o structură şi obligaţii legale cvasisimilare cu instituţiile omologe din Germania sau Polonia, instituţia noastră are prevăzute în schemă doar 300 de posturi, dintre care au fost finanţate la începutul anului 2010 doar 255 de posturi, ele ajungând la circa 230 la sfârşitul anului. În Germania, BStU a dispus de un maximum de 3.076 de angajaţi în 1995, în prezent numărul acestora ajungând la 1.825; în Polonia, la IPN, lucrează circa 2.100 de persoane", se arată în bilanţul instituţiei. CNSAS atrage atenţia că, pentru cele 1.400 de procese pe care le are pe rol, are la dispoziţie numai cinci consilieri juridici, "mult sub necesar".
LISTA CNSAS - 2010
Datele persoanei / Calitatea stabilită de C.N.S.A.S. / Stadiul verificării
Directo