Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a cerut ieri o reuniune de urgenţă a oficialilor UE privind criza zonei euro. Două surse oficiale au declarat pentru Reuters că pe ordinea de zi se află situaţia Italiei.
Această reuniune urmează după o creştere, vineri, a randamentului obligaţiunilor italiene la un nivel-record, ceea ce a agravat temerile că Italia, care are cea mai mare datorie suverană din UE ca procent din PIB, după Grecia, ar putea fi următoarea care va intra în criză. Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, şeful eurozonei, Jean-Claude Junker, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi comisarul pentru Politică economică şi monetară, Olli Rehn, au luat parte la reuniune, potrivit Reuters. „E o întâlnire de coordonare, nu una de criză", a declarat un purtător de cuvânt al lui Van Rompuy, înainte de întâlnire. El a infirmat faptul că Italia ar fi pe agenda discuţiilor, dar a refuzat să spună ce anume se va discuta.
Citiţi şi:
Reglementări europene care ne schimbă viaţa
Randamentele obligaţiunilor italiene pe zece ani au ajuns la un maxim de 5,28%, iar o creştere în continuare a acestora ar putea face mai dificilă finanţarea de către guvern a datoriilor de 1.843 de miliarde de euro (119% din PIB). În următorii cinci ani ajung la scadenţă obligaţiuni italiene în valoare de 900 de miliarde de euro.
Dispută în guvernul italian
Presiunea pieţei e cauzată şi de îngrijorările privind încercarea premierului Silvio Berlusconi de a submina eforturile ministrului de Finanţe, Giulio Tremonti, de a promova mari tăieri de cheltuieli pentru a controla deficitul bugetar. „Nu ne putem permite mai multe zile ca cea de vineri. Suntem foarte îngrijoraţi în privinţa Italiei", a declarat un oficial de rang înalt al Băncii Centrale Europene, citat de Reuters. Reuniunea de urgenţă de