Condimentele alese cu grija nu numai ca imbunatatesc gustul alimentelor, insa lucreaza pentru sanatatea ta. In plus, combinatiile in care pot fi folosite sunt, practic, fara numar.
Men's Health iti da cateva idei pentru care ar trebui sa iti refaci stocul de condimente.
Cimbrul O singura lingurita de cimbru contine mai bine de 20% din doza zilnica recomandata de fier. "Rimeaza" perfect cu carnea sau legumele fripte, sosul de tomate si ouale.
Rozmarin Cercetatorii niponi spun ca un acid continut de acesta protejeaza de Alzheimer si de Parkinson. Rozmarinul poate fi amestecat cu usturoiul, sucul de lamaie si uleiul de masline, pentru a marina carnea ori chiar legumele.
Coriandrul Studiile au aratat ca semintele de coriandru sunt utile in tratarea diabetului, asigurand si sanatatea cardiovasculara. Un sos excelent poate fi obtinut daca se amesteca rosii taiate cubulete, o ceapa, ardei iute si coriandru.
Tarhonul Si acesta ajuta la tratarea diabetului, marind sensibilitatea la insulina. Se crede chiar ca acest condiment poate extermina bacteriile vinovate de aparitia ulcerului. Legumele - ceapa, ardei grasi, sparanghel - se frig pe gratar si se presara deasupra branza de capra, tarhon, storcandu-se lamaie si turnandu-se putin ulei de masline.
Salvia la fel ca si rozmarinul, despre salvie se crede ca imbunatateste memoria. Acidul continiut tine si ficatul sanatos, protejand celulele de stresul oxidativ. Pentru un sos rapid, topeste putin unt in tigaie, pana ce acesta devine maroniu, dupa care adauga frunze de salvie. Poti pune chiar branza, pentru un plus de savoare.
Oregano Acest condiment are de doua ori mai multi antioxidanti anti-cancer decat afinele, noul aliment-minune. Poti prepara un sos pentru marinat carnea care iti va trezi instantaneu apetitul: pune, in parti egale, patrunjel si orega