Şoferii scapă de amenzi, pentru că înşişi edilii recunosc că nu sunt destule parcări. Sucevenii îşi pot lăsa liniştiţi autoturismele pe trotuare, pe spaţiile verzi, în curbe sau chiar pe trecerile de pietoni deoarece Primăria nu are contract cu nicio firmă de ridicat maşini.
Zilnic, în dreptul sediului Poliţiei Municipiului Suceava, zeci de şoferi parchează neregulamenar autoturismele, chiar şi pe trecerea de pietoni. Ei nu riscă să primească nicio amendă, deoarece autorităţile locale nu le oferă o alternativă legală la problema cu care se confruntă. „Nu am unde să-i trimit pe oameni să-şi lase maşinile. Nu avem parcări suficiente“, a recunoscut primarul Ion Lungu.
Şoferii se grăbesc la cumpărături
Şoferii nu au voie să staţioneze sau să îşi parcheze maşinile în curbă sau la o distanţă mai mică de 25 de metri de o trecere de pietoni.
Totuşi, în dreptul Poliţiei Municipiului Suceava, clădire în care are sediul şi Poliţia Rutieră, şoferii pândesc momentul când îşi pot lăsa maşinile chiar şi pe zebra din intersecţia cu strada Universităţii, lângă semnul care le indică faptul că oprirea e interzisă. Imediat ce locul este eliberat, un alt şofer grăbit vine şi-l ocupă. Majoritatea celor care îşi parchează neregulamentar maşinile în acea zonă fac acest lucru pentru a merge la cumpărături într-un supermarket aflat la câţiva metri distanţă.
„Şi noi mai încălcăm legile, recunosc, că nu avem ce face, dar alţii sunt chiar nesimţiţi. Dacă ar putea, ar intra cu maşinile direct în magazine sau în instituţii. Nu vor să facă doi paşi pe jos şi ne iau şi din locurile repartizate nouă“, a spus revoltat Petru Rusu, şofer de taxi. Conform legislaţiei rutiere, pentru oprirea neregulamentară se aplică patru sau cinci puncte amendă, de unde rezultă o sancţiune contravenţională cuprinsă între 200 de lei şi 250 de lei.
Şoferii care achită amenda în 48 de ore