Modul în care sunt stabilite amenzile aplicate proprietarilor care nu îşi cumpără o poliţă de asigurare a locuinţei înainte de termenul limită de 5 august rămâne incert deoarece normele de aplicare a legii nu cuprind o grilă după care să fie stabilit cuantumul penalizării, decizia rămânând la latitudinea primăriilor.
Legea prevede ca proprietarii care nu deţin o poliţă de asigurare valabilă să fie amendaţi cu o sumă cuprinsă între 100 şi 500 de lei, dar nu sunt încă suficient de clare criteriile după care se va stabili cuantumul amenzii în fiecare caz în parte.
"Cuantumul amenzii este stabilit de către primării, nu prin normele de aplicare. Ceea ce a fost de competenţa Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) s-a reglementat", au declarat reprezentanţii CSA.
Normele de aplicare a legii au fost publicate în Monitorul Oficial pe data de 6 mai, iar proprietarii îşi pot asigura casele şi apartamentele fără să fie amendaţi într-un interval de 90 de zile de la această dată, adică 5 august. Iniţial, Ministerul de Interne anunţase că data limită este 15 iulie.
Totodată, chiar şi proprietarii care deţin o asigurare facultativă riscă să fie amendaţi deoarece aceste poliţe nu sunt incluse în baza de date la care au acces primăriile. Această bază de date cuprinde doar poliţele obligatorii emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID).
"Cade în sarcina deţinătorilor de poliţe facultative să facă dovada că au încheiat o asigurare valabilă. Singurul inconvenient este că ar putea fi nevoiţi să facă un drum în plus până la primărie", spune Marius Bulugea, directorul general al PAID.
Deputaţii au modificat la sfârşitul anului trecut legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, astfel că proprietarii care deţin o poliţă facultativă care acoperă şi daunele produse de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren nu mai trebuie să î