Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a adus în mai o surpriză plăcută, înregistrând o creştere de 8% comparativ cu mai 2010 şi urcând cu 1,6% faţă de luna precedentă, după ce în martie şi aprilie a dat semne de oboseală.
Creşterea producţiei industriale cu 8% faţă de mai 2010, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost determinată în principal de creşterile din industria prelucrătoare şi industria extractivă.
Iar avansul de 1,6% faţă de aprilie a fost cea mai rapidă rată de creştere lunară a producţiei industriale din noiembrie 2010, potrivit lui Eugen Sinca, analist BCR.
Şi analiştii ING Bank susţin că plusul producţiei industriale din luna mai, de 1,6%, în termeni ajustaţi sezonier, a fost peste aşteptări, creşterea datorându-se în totalitate industriei prelucrătoare. Comparativ cu aprilie, industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică au fost în scădere. ING anticipa o creştere a producţiei industriale de doar 0,5% faţă de aprilie.
Alt factor pozitiv remarcat de economiştii ING Bank este faptul că cifra pentru luna aprilie a fost revizuită în creştere la 0,5% de la -0,2%, ceea ce indică faptul că probabil producţia industrială a continuat să aibă o performanţă bună în al doilea trimestru, sprijinind astfel creşterea economică.
În ultimul an şi jumătate, producţia industrială s-a menţinut în teritoriul pozitiv, datorită cererii externe, după ce în prima parte a lui 2009 ajunsese să înregistreze ritmuri de scădere de două cifre. De când a revenit pe plus, în noiembrie 2009, producţia industrială a înregistrat oscilaţii ample de la o lună la alta, rămânând pe plus.
Motorul care ajută economia
Producţia industrială a fost principalul motor care a reuşit să scoată economia din recesiune, în primul trimestru din