Nivelul scăzut al fondurilor alocate procedurilor de insolvență determină ca numărul procedurilor de reorganizare să fie destul de redus față de acela al falimentelor.
Casa de Insolvență Transilvania atrage atenția asupra faptului că în România, în medie, se alocă unei proceduri de insolvență circa 60 euro lunar, fără a include costurile de conservare a activelor societăților debitoare. Calculul are la bază estimările CITR, potrivit cărora piața locală de insolvență se situează în jurul valorii de 25 milioane euro, iar în prezent 34.000 de companii se află în proces de insolvență.
Totodată, apariția crizei financiare, precum și creșterea numărul procedurilor de insolvență aflate pe rolul instanțelor au făcut ca din ce în ce mai mulți specialiști ai dreptului să-și îndrepte atenția spre acest domeniu de activitate. Astfel s-a ajuns ca în prezent Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență să numere 3.153 de membrii.
Fondurile alocate unei proceduri de insolvență sunt destinate acoperirii costurilor de conservare și administrare a activelor societății aflate în insolvență și acoperirii cheltuielilor „de procedură,” care au ca finalitate aplicarea cu succes a procedurii și remunerarea persoanelor ce asigură bunul mers al procedurii.
“96% din procedurile aflate pe rolul instanțelor sunt proceduri de faliment. Valoarea scăzută a fondurilor implicate în finanțarea societăților aflate în insolvență și reticiența cu care se confruntă debitorii aflați în procedură pentru a accesa fonduri pentru finanțarea activitățiilor determină mulți dintre debitori să opteze pentru o procedură de faliment în detrimentul uneia de reorganizare.” declară Andrei Cionca, Managing Partner CITR.
Potrivit CITR, factorii care sunt de natură a determina creșterea fondurilor alocate procedurilor de insolvență sunt legați de complexitatea procedurilor de insolv