Guvernul n-a vrut să înţeleagă că, de fapt, politica tăierilor cu orice preţ, nesusţinute şi de măsuri care să stimuleze economia şi, implicit, încasările, nu poate fi o soluţie decât pe termen extrem de scurt.
Este clar că Guvernul nu şi-a făcut deloc calculele atunci când a decis să taie din pensii şi salarii. Sau, mai bine zis, a făcut calcule proaste, pe principiul aritmeticii de şcoală primară, chestie care nu se poate aplica sub nicio formă în economia reală. Aşa se face că, la Brăila de exemplu, deficitul la fondul de pensii a devenit uriaş, cu toate recalculările "pensiilor nesimţite" şi a reducerii veniturilor salariale ale bugetarilor. O gaură aproape dublă în bugetul Casei de Pensii Brăila comparativ cu încasările este echivalentul unui mic dezastru local. Şi, cu siguranţă, situaţia este cam aceeaşi prin cele mai multe judeţe ale ţării.
Guvernul n-a vrut să înţeleagă că, de fapt, politica tăierilor cu orice preţ, nesusţinute şi de măsuri care să stimuleze economia şi, implicit, încasările, nu poate fi o soluţie decât pe termen extrem de scurt. Degeaba plăteşti mai puţin la pensii şi degeaba încasezi mai mult din TVA - majorat cu 5 procente, până la 24% - dacă oamenii au mai puţini bani. Pentru că, implicit, vor cheltui mai puţin, companiile vor vinde în scădere, profitul lor va fi mai mic, impozitul pe profit va scădea, angajaţii din sectorul privat vor fi şi mai prost plătiţi şi daţi afară în număr şi mai mare. Şi degeaba reduci salariile bugetarilor şi dai afară de la stat, dacă n-au unde să se angajeze, deci să producă venituri din care să le iei cotizaţia la pensie. Ba chiar forţându-i să iasă la pensie înainte de vreme, numai pentru a avea un venit sigur. Şi degeaba majorezi TVA, dacă restul economiei abia se târâie.
Astfel de calcule nu funcţionează decât pe termen extrem de scurt şi nu s-au dovedit a fi nicăieri solu