"Este normal, ca prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat Liberal, să îmi doresc ca în viitoarea campanie pentru parlamentare să conving cât mai mulţi cetăţeni români că PDL este reformist, este atlantist, este naţional în concordanţă cu interesele de durată ale României, că are o elită politică primenită şi că merită să fie votat", spune ministrul Baconschi. Acesta ţine însă să facă diferenţa între Ministerul de Externe şi obiectivele sale politice.
CP: - Vă invit să trecem şi la politica internă şi anume la proiectul votului prin corespondenţă. Vobeaţi de un milion de voturi.
Teodor Baconschi: - Proiectul votului prin corespondenţă este prioritar pentru mine ca politician pentru că socotesc că cele trei milioane de români stabiliţi în alte state, europene sau nu, au aceleaşi drepturi ca cetăţenii români, exprimarea opiniei prin vot universal direct şi liber este consfinţită în Constituţie şi sper ca legea votului prin corespondenţă să fie adoptată în Parlamentul României în această toamnă. Până la momentul votului în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională, voi prezenta în curând proiectul legii în Biroul Permanent Naţional al PDL pentru a avea susţinerea politică, după care urmează o negociere deschisă şi cordială cu UDMR care a exprimat anumite rezerve. Pasul următor este a doua lectură a proiectului de lege în Guvern şi trimiterea lui la Parlament.
CP: - Practic, cetăţeanul din străinătate cum va putea el să voteze prin corespondenţă?
Teodor Baconschi: - Până acum putea vota doar la ambasade şi consulate. Va putea să voteze acolo şi în continuare, dar va avea la îndemână şi opţiunea votului prin corespondenţă. Proiectul de lege a fost avizat de 11 instituţii româneşti, a fost inspirat din legislaţia similară aflată în vigoare în alte state membre UE. Are ca prioritate securizarea votului care este